Gevelrestauratie

Mike avatar

Mike op 03-02-2015

Met gevelrestauratie brengt u uw gevel weer terug in de oude staat. Eventuele schade aan de gevel van uw woning wordt vakkundig verholpen zodat de gevel er weer jaren tegenaan kan. Wat komt er kijken bij gevelrestauratie? Waarom zou u de gevel laten restaureren? En wat kost gevelrestauratie en hoe kunt u hier eenvoudig op besparen?

Gevelrestauratie

Gevelrestauratie - Wat is het?

Het woord gevelrestauratie zegt het al: het restaureren van de gevel van uw woning. U hersteld ontstane schade aan uw gevel met originele materialen. Hierover heerst vaak verwarring en worden gevelrestauratie en gevelrenovatie door elkaar gehaald. Bij gevelrenovatie vernieuwt u de gevel van een pand.

Het verschil tussen beiden lijkt klein, maar is groot. Doordat u bij gevelrestauratie de gevel terugbrengt in de oude staat met originele materialen zijn de kosten veelal hoger dan bij gevelrenovatie.

Gevelrestauratie gebeurt meestal bij oudere panden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld monumentale panden of gebouwen met authentieke gevels. Vaak schrijft wetgeving voor dat voor de gevelrestauratie authentieke materialen en technieken gebruikt moeten worden. Een voorbeeld hiervan is de knipvoeg. Voor het zetten van deze voeg zal uw vakman speciaal opgeleide mensen in dienst moeten hebben om deze manier van voegen toe te passen. Ook hierdoor kunnen de kosten van gevelrestauratie hoger uit vallen dan bij gevelrenovatie.

Gevelrestauratie - waarom eigenlijk?

Het restaureren van gevels gebeurt doorgaans om twee redenen: de gevel is in verval geraakt en heeft simpelweg een opknapbeurt nodig om functioneel te blijven en geen verdere schade aan uw woning te brengen óf de gevel wordt gerestaureerd omdat het oog ook wat wilt.

De gevel is het eerste wat u ziet aan een pand. Niet geheel onbelangrijk dat deze er goed uit ziet. Daarnaast heeft een gevel een beschermende werking. Als er schade aan de gevel is kan dit uitmonden in een nog grotere schade aan de gevel en soms zelfs erger: schade aan de binnenkant van uw woning of pand.

Om te voorkomen dat u, na de gevelrestauratie, binnen de kortste keren weer met schade aan uw gevel krijgt te maken is het verstandig om uit te zoeken waar de schade aan de gevel in eerste instantie door is veroorzaakt. Een veelvuldig voorkomend probleem is bijvoorbeeld te grote temperatuur verschillen tussen de binnenzijde en buitenzijde van uw woning. Hierdoor kunnen namelijk scheuren ontstaan. Ook het regelmatig (laten) reinigen van de gevel is aan te raden. Niet ziet uw gevel er na een schoonmaakbeurt weer representatief uit, ook vuil krijgt geen kans om schade aan uw gevel toe te brengen.

Gevelrestauratie kosten

De kosten voor gevelrestauratie zijn afhankelijk van een flink aantal factoren. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere: de grootte van de gevel, volledige restauratie of slechts de voegen vervangen, gebruikte materialen en het soort pand wat gerestaureerd gaat worden.

Prijzen kunnen tussen specialistische bedrijven behoorlijk verschillen. Het is dan ook erg raadzaam om van tevoren verschillende vaklui met elkaar te vergelijken en weloverwogen keuzes te maken voor uw gevelrestauratie. In sommige gevallen bespaart u namelijk tot wel 60% op de kosten voor gevelrestauratie of gevelrenovatie!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!