Gevelreiniging

Onder gevelreiniging verstaan we het reinigen van gevels van gebouwen en woningen. Door graffiti en de tand des tijd kan het aanzicht van een gebouw of woning worden aangetast. Dit kan verholpen worden met verschillende chemische middelen of een hogedrukspuit.

Gevelreiniging
Het reinigen van een gevel klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is, bij het onjuist reinigen van de gevels kan grote schade worden aangericht. In Nederland is het zelfs verboden om de gevel van monumenten te reinigen zonder monumentenvergunning, dit omdat de kans op schade bij monumenten aanzienlijk is door oud voegwerk en oude stenen.

Soorten gevelreiniging

Er zijn diverse soorten gevelreiniging, we bespreken hieronder de meest voorkomende.

Stralen

De schade die kan worden aangericht aan de gevel ligt aan meerdere factoren. Zo is de druk waarmee gespoten wordt van groot belang, maar de afstand van spuitmond tot gevel ook. Wat ook van belang is, is de korrelgrootte, korrelvorm en korrelhardheid van het straalmiddel. Hoe groter, hoekiger en harder de korrel is, hoe sneller de gevel schoon is maar hoe groter de kans op schade. Er kan gereinigd worden met een droge of natte methode. Als straalmiddel wordt vaak gekozen voor zand, soda, katoenvezels of ijs. De kans op schade met stralen is erg groot. Daarom is een vakkundige aanpak van belang, laat uw gevel altijd bestralen door een professionele reiniger.

Stoomreiniging

Net als met stralen is de kans op schade aanwezig. Niet alleen de kracht waarmee dit gebeurd is van belang, maar de hete stoom kan zouten oplossen die in de gevel zitten. Hierdoor kan zoutuitbloei ontstaan, of de zoutkristallen drukken het voegwerk kapot. Op nieuwe of goed onderhouden gevels is stoomreiniging een erg succesvolle methode, er wordt weinig water in de gevel ingebracht waardoor de schade beperkt blijft.

Chemische reiniging

Bij een chemische reiniging wordt vaak een mengsel van stoffen aangebracht die het vuil oplossen of losweken. Sommige middelen, bijvoorbeeld zuren, kunnen kalk of natuursteen aantasten, hierdoor kan kleurverschil ontstaan. De mogelijkheden die er zijn, zijn erg afhankelijk van het type ondergrond en de materialen waaruit de gevel bestaat. Bovendien moet een gevel die behandeld is met een chemische reiniging altijd worden nagespoten met een hogedrukspuit.

Laserreiniging

Als laatste behandelmethode is er de laserreiniging. Dit is een erg zware reiniging, het vuil wordt hier verdampt door een fel licht. Deze methode werkt het best op lichte gevels, op donkere gevels heeft het alleen nut als er geen metaalpigmenten in de steen zijn toegevoegd. Het licht heeft geen effect op materialen zoals glas en steen maar tast bijvoorbeeld wel kunststof aan. Bij natuursteen kan verkleuring optreden omdat al het vuil verdwijnt. Zorg ervoor dat  de laser ook niet te lang op één plek staat, anders kan er verkleuring ontstaan doordat de gevel smelt.

Gevel onderhoud

Een gevel kan ideaal worden onderhouden door deze te laten impregneren, ook wel een hydrofuge genoemd. Op deze manier wordt de gevel optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Ook schilderwerk aan de gevel kan zorgen voor een extra beschermende laag.

Daarnaast is het ook van belang het dak van een woning te onderhouden, hierbij kan gedacht worden aan het ontmossen van daken en dak reiniging in het algemeen.

Vragen

Dat mag altijd.

Onze gevelreinigers bevinden zich altijd in uw regio. We sturen uw offerte-aanvraag op basis van uw postcode door naar de dichtstbijzijnde gevelreinigers.
Omdat u van meerdere gevelreinigers (maximaal 6) een offerte krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken en besparen op uw gevelreiniging!
Jazeker! U beslist natuurlijk altijd zelf of u de klus uiteindelijk laat uitvoeren door een vloerder. De offerte-aanvraag is geheel gratis en vrijblijvend.